Szőreg-1 földalatti gáztároló

A Szőreg-1 földalatti gáztároló technológiai jellemzői

1. A tároló rezervoár

A földgáztárolás a felsőpannon korú rétegekben található Szőreg-I gázsapkás kőolajtelepben – 1700-1750 m mélységben – valósul meg.
A telep eredeti – művelésbe vonás előtti – állapotában a hidrosztatikus állapothoz közeli, 182,5 bar nyomású volt.

2. Fő létesítmények

A felszíni létesítmény 3 gyűjtő-elosztó központból, valamint az SZBT-1 gázelőkészítő és gázbesajtoló egységeket magába foglaló központi üzemből áll. A kútbekötő vezetékek sugaras rendszerűek, a gyűjtő-elosztó központok pedig külön besajtoló és kitermelő gerincvezetékkel kapcsolódnak a központi üzemhez.

A tároló egy külön projekt keretében megvalósult gázszállító vezetékkel kapcsolódik a földgázszállító rendszerhez.

A tároló összesen 44 db kétfunkciós (besajtoló/kitermelő) kúttal üzemel, ezek közül 10 db nagy hozamú, vízszintes. A tároló további 7 db, csak termelő kúttal is rendelkezik.

3. Betárolási ciklus

A gázbesajtolási ciklus során az algyői távvezetéki „0”- pontról érkező gázt az SZBT-1 Kompresszorüzem 7 db kompresszora 45-55 szívóoldali nyomásról 120-185 bar-ra komprimálja, és sajtolja be a tároló rezervoárba. A kompresszorok közül 5 db gázmotoros és 2 darab villanymotoros hajtású.

A betárolási ciklus során a kompresszoroktól a gáz a gázbesajtoló gerincvezetéken keresztül az SZBT-2,-3,-4 gyűjtő és elosztó központokhoz kerül, ahol a kutankénti elosztása történik.

4. Kitárolási ciklus

A kitárolási ciklus során a termelő kutak gázát a gyűjtő és elosztó központokon gyűjtik és szeparálják. Egy mérő és két közös háromfázisú szeparátor van beépítve mindhárom gyűjtő és elosztó központnál. A szeparált gáz gerincvezetéken keresztül jut az SZBT-1-re.

A mezőbeni gázindító, besajtoló és kitermelő gerincvezetékek fogadópontja, az SZBT-1 területén került kialakításra. A termelt gáz távvezetéki szállításra való előkészítése az SZBT-1 technológiai részeként kialakításra került üzemben történik (60 bar, -5°C-os harmatpont).

A hidegszeparációs gázelőkészítésre 5 db egyenként 5 Mm³3/nap kapacitású gázelőkészítő sor létesült, soronkénti glikol regenerálóval.